AnTuTu Benchmark Nedir, Nasıl Çalışır, Nasıl Kullanılır ?
AnTuTu, Android cihazlar için en popüler telefon karşılaştırma uygulamalarından biridir. Cihazınızın birçok bölümünü test eder ve genel bir puan atar. AnTuTu’nun gerçekte ne ölçtüğü ve her bir ölçütün gerçek dünya da ne anlama geldiğine ve ne işe yaradığına bu yazımızda bakacağız.
Genel Puan
Diğer kıyaslama uygulamaları gibi AnTuTu, cihazınıza genel bir sayısal puan ve yaptığı her test için bireysel puanlar verir. Toplam puan, her bir puanın sonuçları bir araya getirilerek oluşturulur.
Bu puan sayıları kendi başlarına fazla bir şey ifade etmiyor; yalnızca farklı cihazları karşılaştırmak için kullanışlıdır. Örneğin, cihazınızın puanı 1000 ise, 2000 puanı olan bir cihaz yaklaşık iki kat daha hızlıdır. Bireysel test puanları, bir cihazın farklı bölümleri arasındaki göreceli performansı karşılaştırmak için kullanılabilir. Örneğin, bir telefonun depolama alanının başka bir telefonun depolama birimine kıyasla ne kadar hızlı performans gösterdiğini karşılaştırabilir.
Kullanıcı Deneyimi (UX)
Kullanıcı deneyimi (UX) puanının listedeki ilk sayı olmasının bir nedeni vardır. Bu, cihazın “kullanıcı deneyiminin” gerçek dünyada nasıl olacağını gösteren genel bir puan. Aşağıda listelediğimiz kriterlere veya genel skora çok fazla güvenmeden bir cihazın genel performansı hakkında fikir sahibi olmak için bakabileceğiniz önemli bir sayıdır.
UX iki alt sınıfa ayrılır; Çoklu Görev ve Çalışma Zamanı.
Çoklu Görev puanı, cihazın ne kadar iyi görev yapabileceğini gösterir, bu nedenle çok çekirdekli bir işlemci burada daha fazla yardımcı olacaktır.
Çalışma Zamanı puanı, Android’in Dalvik çalışma zamanı uygulamaları ne kadar iyi çalıştığını gösterir.
Android’in geliştirici seçeneklerine girip deneysel ART çalışma zamanına geçerseniz henüz gerçek dünya kullanımı için önerdiğimiz bir şey değil ancak çalışma zamanı puanlarınız iyileştirebilirsiniz. Bunun nedeni, yeni ART çalışma zamanının bazı şekillerde eski Dalvik çalışma zamanından daha iyi performans göstermesi ve bu puanın gerçek performansla ilgili olmasıdır.
RAM
Cihazınız Uzun süreli depolama için flash bellek veya dahili SD kart kullanılırken, çalışma belleği olarak rasgele erişim belleği (RAM) kullanıyor. RAM’ine ne kadar hızlı yazabilir ve RAM’den ne kadar hızlı veri okuyabilirse, cihazınız o kadar hızlı çalışır. RAM’iniz ne yaparsanız yapın cihazınızda sürekli olarak kullanılıyor.
AnTuTu RAM puanlarını “RAM İşlemi” ve “RAM Hızı” olarak ikiye böler. İkisi arasındaki fark tam olarak belli değil. AnTuTu’nun hangi alt puanın ne anlama geldiğini açıklayan herhangi bir belgesi yok ancak bu kriterlerden birinin RAM yazma hızları için ve diğerinin RAM okuma hızları için geçerli olacağını umuyoruz. Toplam puan RAM’inizin ne kadar hızlı çalıştığını gösterir.
İşlemci
Cihazınızın merkezi işlem birimi (CPU) sayısal hesaplama işlemlerinin çoğunu yapar. Daha hızlı bir CPU uygulamaları daha hızlı çalıştırabilir, böylece cihazınızdaki her şey daha hızlı hale gelir. Tabii ki, belirli bir noktaya geldiğinizde, daha hızlı bir CPU performansı çok fazla etkilemez. Masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda, çoğu kişi bilgisayarlarının daha hızlı bir işlemcisi olup olmadığını fark etmez, çünkü bilgisayarın işlemcisi yeterince hızlıdır. Android telefonlardan daha hızlı bir işlemci, ileri teknoloji oyunlar gibi daha zorlu uygulamaları çalıştırırken yardımcı olacaktır.
AnTuTu, CPU/işlemci karşılaştırmasını iki alt sınıfa ayırır 1. CPU tamsayısı ve 2. CPU kayan noktası. Tipik bir kullanıcı olarak farkı önemsemeniz gerekmez.
Gerçekten bilmek istiyorsanız, programlamada iki farklı tamsayı türü vardır: tamsayı ve kayan nokta. Bir tamsayı yalnızca integral değerleri veya tam sayıları saklar. Başka bir deyişle, bir tamsayı “2”, “8” veya “34343422352349” olabilir, ancak “3.14” olamaz. Kayan nokta değeri potansiyel olarak ondalık basamağa sahip olabilir. Örneğin, bir kayan nokta değeri “3.14”, “53.2342”, “6.342352236236236” veya hatta “1” olabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, tüm bu ondalık basamakları takip etmek ve bunları hesaplamalarda kullanmak, tam sayılara bağlı kalmaktan daha fazla iştir. Bu yüzden cihazınızın CPU kayan nokta skoru, tamsayı skorundan daha yavaş olacaktır.
Grafik İşlemci – GPU
Cihazınızın grafik işlem birimi (GPU) hızlandırılmış grafikler olarak ele alınabilir. Bir oyun oynarken GPU’nuz vitese geçer ve 3D grafikleri oluşturur veya parlak 2D grafikleri hızlandırır. Birçok arayüz animasyonu ve diğer geçişler de grafik işlem birimi / ekran kartı kullanır. GPU bu tür grafik işlemleri için optimize edilmiştir. CPU’da bunları gerçekleştirebilir, ancak daha genel amaçlıdır ve daha fazla zaman ve pil gücü gerektirir.
Bu kıyaslama iki alt sınıra ayrılmıştır: 2D grafikler ve 3D grafikler.
Kıyaslama yaparken AnTuTu’nun hem 2D testi hem de 3D testi yaptığını göreceksiniz. Klasik Angry Birds gibi bir şey katladığınızda 2D grafikler kullanılır. 3D grafikler, Angry Birds Go! – PUBG gibi oyunlar tam bir 3D sahne oluşturmak için idealdir.
Giriş / Çıkış Puanları (IO)
Giriş / Çıkış (IO) puanları, cihazınızın flash belleği veya dahili SD kartı gibi dahili depolama hızını yansıtır. Burası uygulamalarınızın, ayarlarınızın, dosyalarınızın ve cihazınızdaki diğer her şeyin uzun süreli depolama alanında depolandığı yerdir. Cihazınız düzenli olarak veri yükler ve dahili depolamasına veri kaydeder. Daha hızlı dahili depolama, uygulamaların daha hızlı yükleneceği, dosyaların daha hızlı kaydedileceği anlamına gelir ve bir uygulama veri kaydederken veya arka planda veri yüklerken daha az arayüz takılmasına sahip olduğunu görürsünüz.
AnTuTu hem Depolama G/Ç (giriş/çıkış) hem de Veritabanı G/Ç karşılaştırma puanlarını görüntüler. Depolama G/Ç, cihazınızın dahili deposunun giriş/çıkış hızlarını temsil eder. Veritabanı G/Ç bir veritabanından okuma ve veritabanına yazma hızlarını temsil eder, bu daha fazla ek yük getirir bu nedenle bu işlem daha yavaştır.
Deneyler mükemmel değil ve gerçek dünyadaki kullanımı tam olarak yansıtmaz. Bazı üreticiler, bazı kıyaslama uygulamalarında daha hızlı performans göstermeleri için cihazlarını optimize edebilir. Örneğin bir telefon normal kullanımda olduğu gibi CPU’unu yavaşlatmadan bir kıyaslama yapabilir. Kıyaslama gerçek dünya kullanımını temsil etmeyecek, ancak daha hızlı görünecektir. AnTuTu gibi karşılaştırmalar gerçek performansı ölçer, ancak bunları bir tuz tanesi kadar dikkate almanız gerekir gerçek performans siz istediğiniz oyunu cihazda rahat bir şekilde oynayabiliyorsanız tam olarak odur.
Nasıl Kullanılır ?
Antutu uygulamasını kullanmak için Google Play üzerinden Antutu uygulamasını indirin. İndirdiğiniz uygulamayı çalışıtırın ve TEST botununa basın.
Ölçüm sırasında arkaplandaki tüm uygulamaların kapalı olması önemli.
Antutu Puanı En Yüksek Telefonlar
AnTuTu sıralamaları kendi web sitesi üzerinde listelemektedir.
En yüksek puana sahip telefonlar her ay güncellenmekte ve bu adreste yayınlanmakta.
Liste Nisan 2020’ye aittir.
İçindekiler
En yüksek antutu sıralamasında s20 ultra yı katmamışsınız
Güncel sıralamayı burada bulabilirsiniz AnTuTu Puan Sıralaması