Grafen (Graphene) Pil Nedir ? Cep Telefonlarına Katkısı Ne Olacak ?

grafen pil 1
0

Bir petek örgüsü deseninde birbirine bağlanmış bir karbon atomu tabakası olan Graphene, sahip olduğu sayısız şaşırtıcı özellik nedeniyle büyük ölçüde bir “harika malzeme” olarak tanınmaktadır. Elektrik ve termal enerjinin güçlü bir iletkenidir, kimyasal olarak inerttir ve geniş bir yüzey alanı ile esnektir. Ayrıca, sayısız uygulama için sınırsız olanaklarla çevre dostu ve sürdürülebilir kabul edilir.

Grafen Pillerin Avantajları

Bir grafen pil hafif, dayanıklı ve yüksek kapasiteli enerji depolama için uygun olmasının yanı sıra şarj olması süreside kısadır. Grafen geleneksel pillerde kullanılan karbon miktarlarına ihtiyaç duymayan bir teknolojidir ve bu nedenle çevreye katkısı çok büyüktür.

Grafen piller enerji yoğunluğuna ve şekline göre çeşitli şekillerde geliştirilebilir. Li-ion piller (ve diğer şarj edilebilir piller), pilin anoduna grafen eklenerek ve morfolojik optimizasyon ve performans elde etmek için malzemenin iletkenliği ve geniş yüzey alanı özelliklerinden yararlanarak geliştirilebilir.

Ayrıca, hibrit malzemeler oluşturmanın pil geliştirmeye de yardımcı olabileceği keşfedildi. Örneğin bir Vanadyum Oksit (VO2) ve grafen hibridi, Li-ion katotlarda kullanılabilir ve hızlı şarj ve deşarjın yanı sıra büyük şarj döngüsü dayanıklılığı sağlar. Böylece li-ion ve grafenin gücü birleştirilerek ortaya çok kaliteli bir hybrit pil çıkmış olur. Yine Grafen piller hacim olarak diğer pillere göre ufak olsada içerisinde barındırdığı kapasite daha fazla olabilmektedir.

Pil pazarında devrim yaratmanın yanı sıra, grafen pillerin ve grafen süper kapasitörlerin birlikte kullanılması, elektrikli otomobilin sürüş menzilini ve verimliliğini geliştirme konsepti gibi şaşırtıcı sonuçlar verebilir. Grafen piller henüz yaygın bir şekilde ticarileştirilmemesine rağmen, dünya çapında pil atılımları rapor edilmektedir.

Grafen Pillerin Cep Telefonlarına Neler Katabilecek ?

Grafen piller bilinen li-ion ve li-po pillere oranla daha ufak hacimde daha fazla kapasiteye sahip olabiliyor. Buda cihazlarda kullanılan pil oranlarının küçüleceğine veya küçülmeyip aynı boyutta kalsa bile daha fazla mAh değerine sahip olabileceğini gösteriyor.

Grafen teknolojisi ufak boyutta yüksek şarj depolaması ve çok hızlı şarj desteklediği için gelecekte cep telefonları çok daha ince olabilir ve belkide dakikalar içerisinde şarj edebilecek hale gelebilir.

İçindekiler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.