Windows 10 Wifi Şifre Öğrenme
Windows 10 Wifi şifre öğrenme, herhangi bir nedenden dolayı Wifi ağının parolasını unutan kişilere yönelik ağ parolasını bulma yollarını içermektedir. Bildiğiniz gibi, bilgisayarınız ve mobil cihazlarınız, parolanızı hatırladıkları için sizi otomatik olarak Wi-Fi ağınıza bağlayabilir. Ancak, yeni bir cihaz bağlamak istediğinizde şifreyi manuel olarak girmeniz gerekir. Ancak bazen bu şifrelerin unutulması normaldir.
Kendinizi; yeni bir cihaz bağlamak istediğiniz, ancak Wi-Fi şifrenizi hatırlayamadığınız bir durumda bulursanız, Windows üzerinden şifrenizi kurtarabilirsiniz. Tıpkı iPhone ve Android’de olduğu gibi bağlanılan ağın şifresini görüntüleme yöntemleri vardır. Burada, Windows 10 yüklü bilgisayarlarda, ağ parolasının nasıl tekrar görüntülenebileceği anlatılmıştır.
Varsayılan parolanın, modeminizin arkasında yazılı olduğunu unutmayın. Varsayılan şifreyi değiştirmediyseniz, herhangi bir sorun yaşamadan yeni cihazlarda da oturum açabilirsiniz.
Windows 10 Wifi Şifre Öğrenme Nasıl Yapılır?
Ağ ayarlarında Wi-Fi parolası nasıl bulunur? Windows’unuzu bir ağa her bağladığınızda, parola söz konusu ağın ağ ayarlarında saklanır. Ağ ayarlarına erişmek için, Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows tuşu + R tuşlarına basın ve metin alanına ncpa.cpl yazın. Enter’a basın ve ardından ekranda tüm bağlantılarınızı göreceksiniz.
Seçilen bağlantıya sağ tıklayın ve içerik menüsünden Durum’a tıklayın .
Ardından yeni bir pencere açıldığını göreceksiniz. Kablosuz Bağlantı Özellikleri’ni seçin ve Güvenlik sekmesini göreceksiniz. Altında ağ güvenlik anahtarını görebilirsiniz. Varsayılan olarak gizli olduğunu ve ortaya çıkarmak için aşağıdaki ‘karakterleri göster’ seçeneğine tıklamanız gerekeceğini unutmayın.
Bu adımları daha sonra tekrarlamamak adına, şifrenizi güvenli bir yere yazıp, saklayabilirsiniz. Böylece evinize gelen bir konuğa ağ şifresini vermeniz gerektiğinde veya kendinize ait bir cihazı ağa bağlamak istediğinizde, çok daha hızlı bir şekilde Wi-Fi şifrenizi öğrenebileceksiniz.
WirelessKeyView Kullanarak Wi-Fi Parolası Sıfırlamak
Yukarıda belirtilen yöntem, Windows’un tüm son sürümleri için çalışmaktadır. Ancak herhangi bir nedenle sizin için işe yaramazsa, Wi-Fi şifresini kayıt defterinde de bulabilirsiniz. Windows kayıt defteri, makinenizin tüm bilgilerini ve tüm ağ bağlantıları için parolaları kaydeder. Buradan, geçmişte bağlanmış diğer ağlar gibi ağ parolanızı kurtarabilirsiniz.
Ancak şunu belirtmekte fayda var. Kayıt defterinde bir Wi-Fi parolası bulmak o kadar kolay değildir ve sorunları daha da kötüleştirebilir. Kayıt defteriyle uğraşmak Windows’unuzu bozabilir, bu nedenle genellikle ne yaptığınızı bilmediğiniz sürece oradan uzak durmanız önerilir. Bu rehberde, herhangi bir kayıt değiştirilmesi gibi istenmeyen bir sonuçla karşılaşılmaması adına, kayıt defterinden Wi-Fi şifrelerini bulmak için WirelessKeyView adlı üçüncü taraf bir araç tavsiye edilmiştir. Şifrenizi bulmak için WirelessKeyView’ı nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Öncelikle, WirelessKeyView’ü resmi web sitesinden indirmeniz ve dosyaları çıkarmanız gerekir.(varsayılan olarak bir ZIP dosyasında olacaktır.) Daha sonra .exe dosyasını çalıştırmanız gerekir. WirelessKeyView, Windows kayıt defterini otomatik olarak tarayacak ve sizin için tüm bağlantı adlarını ve şifreleri çıkaracaktır. Bağlantı şifreniz Key (Ascii) sütununun altındaki ismin yanına yazılacaktır. İsterseniz, kullanım kolaylığı için ilgili adları ve şifreleri bir metin dosyasına çıkarabilirsiniz.
Ayrıca, dizüstü bilgisayarınızdan internete bağlanamıyorsanız ve aracı indirmeniz gerekiyorsa, internete bağlanmak için bir ağ kablosu bağlayabilir ve ardından WirelessKeyView yazılımını indirebilirsiniz. En kötü durumda, bir arkadaşınıza veya aile üyesine indirebilir ve bir USB belleğe aktarabilirsiniz.
Windows 10 Wifi Şifre Öğrenme: Modem Arayüzü
Wi-Fi parolanızı modem veya yönlendirici ayarlarından da bulabilir veya sıfırlayabilirsiniz. Parolanız ayrıca Windows kayıt defterinde de kaydedilir, ancak buna erişmek için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekir. Öyleyse, yönlendiricinin varsayılan IP adresini kullanarak ayarlara erişin ve ‘Wi-Fi Ayarları’ veya ‘Kablosuz Ayarları’ seçeneğini arayın. Parola genellikle bu ayarlardan birinin altında bulunur.
Yönlendiriciyi yeniden başlatarak parolanızı değiştirin. Diğer tüm yöntemler başarısız sonuç verirse, yönlendiriciyi yeniden başlatabilir ve işlem sırasında Wi-Fi şifrenizi de değiştirebilirsiniz. Bu, tüm ayarlarınızı sileceği için genellikle önerilmez, bu nedenle son çare olarak kullanmanız tavsiye edilir. Sıfırlama düğmesi modeminizin arka veya alt yüzünde bulunabilir. Nasıl göründüğü ve nerede olduğu, kullandığınız modele ve markaya bağlıdır.
Windows 10 Wifi Şifre Bulma İçin Alternatif Yöntemler Nelerdir?
Başlamak için, birkaç seçeneğin otomatik olarak görünmesini sağlayacak Başlat menüsüne sağ tıklayın. Devam etmek için aralarında “Ağ bağlantıları”nı seçin. Bu, sizi şu anda bağlı olduğunuz ağı göreceğiniz mevcut internet bağlantı seçeneklerinize götürecektir. Bu ağın şifresini öğrenmek için üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın ve “Durum” seçeneğini seçin. Görünen yeni pencerede, devam etmek için “Kablosuz bağlantı özellikleri”ne tıklayın. Ardından bir pencere daha açılacaktır. Bu kez, Wi-Fi ağının şifre ayarlarını görmek için pencerenin üst kısmındaki “Güvenlik” sekmesine tıklamanız gerekir. “Karakterleri göster” kutusuna tıklayın ve şifreniz “Ağ güvenlik anahtarı” altında görünecektir.
Herhangi bir şekilde ek yazılıma ihtiyaç duyulmayan bu yöntemde, saniyeler içerisinde Windows 10 Wifi şifre öğrenme mümkün hale gelmektedir. Ayrıca, daha önce PC’nize kaydedilmiş diğer ağlar için Wi-Fi şifrelerini öğrenmek istiyorsanız, çok basit bir yol da bulunmaktadır.
Komut İsteminde Wi-Fi şifreleri
Sağ fare tuşuyla başlat menüsüne tekrar tıklayın, ancak bu sefer “Komut İstemi (Yönetici)” seçeneğini seçin. Böylece Windows komut istemine yönlendirileceksiniz, burada aşağıdaki komutu girmelisiniz: “netsh wlan show profiles” (tırnak işaretleri olmadan). Enter’a basın ve böylece PC’ye bağlı olan tüm Wi-Fi ağlarının bir listesini göreceksiniz.
Belirli ağlardan birinin şifresini bulmak için, “netsh wlan show profile name = NetworkName key = clear” komutunu yazın (tekrar tırnak işaretleri olmadan). Değiştireceğiniz tek şey, şifresini bilmek istediğiniz ağın adını girmeniz gereken “AğAdı” kısmıdır. Tüm ağların listesine sahip olduğunuz için görev çok daha basittir.
Ağ adını komutun ortasına yerleştirirken Enter tuşuna basın ve “Anahtar içeriği” satırının yanında şifreyi göreceksiniz. Bunu listelenen diğer tüm ağlarla yapmak isterseniz, yalnızca komut satırındaki adı talimat verdiğimiz gibi değiştirmeniz yeterlidir.
Parolalarınızı Unutmamak İçin Kullanışlı Programlar
Böylece Windows’unuzdaki tüm Wi-Fi şifrelerini öğrenmenin yöntemleri açıklanmış oldu, sırada onları nasıl güvenli bir şekilde saklamanız ve ihtiyaç duyduğunuz anda şifre bilgilerine ulaşabilme yöntemlerinden bahsetmek gereklidir. Özellikle bunun için geliştirilmiş çok sayıda yazılım bulunmaktadır. Aşağıda bu iş için en iyi yazılımlar listelenmiştir.
LastPass
Bu uygulama, tüm parolalarınızı kolaylıkla saklamanıza olanak tanır. İster ücretsiz ister premium sürümde olsun, birçok özelliğe ve güvenliğe sahipsiniz. Tarayıcınızdaki verileri mobil uygulama ile senkronize etmeniz mümkündür.
1Password
Bu yazılım, şifrelerinizi ve diğer verilerinizi korumak için başka bir harika alternatiftir. Harika olan şey, banka bilgilerini, hassas bilgileri ve çok daha güvenli bir şekilde saklamanın mümkün olmasıdır.
Dashlane
Akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda bir parmak izi sensörünüz varsa, Dashlane mükemmel bir uygulamadır. Ortak bir parola yerine parmak izlerini kullanarak kilidi açabilir. Bunun dışında diğerleri gibi şifrelerinizi ve önemli verilerinizi saklamak için kullanılır.
KeePass
Diğer seçeneklerin aksine, KeePass sadece bir mobil uygulamaya veya web sürümüne sahip değildir. Kurulum gerektirmeden doğrudan bilgisayarınızda kullanılabilir. Bu nedenle, onu bir flash sürücüye takabilir ve birden fazla bilgisayarda kullanabilirsiniz.
StickyPassword
StickyPassword hemen hemen her cihazda ve işletim sisteminde çalışır. PC’lerden akıllı telefonlara ve tabletlere. Ücretsiz olarak veya premium sürüm de kullanılabilir ve parmak izi desteği vardır.
Keeper
Keeper ise de biraz farklı bir yazılım. Parolalarınızı güvende tutmanın yanı sıra, bilgisayarınızdaki dosyaları ve klasörleri kilitleyebilir. Bu şekilde, yalnızca uygulamanın ana şifresine sahip olanlar, saklanılan ve korunan bilgi/belgelere erişebilir.
İçindekiler