HDR Nedir? Ne Zaman Kullanılmalı?
HDR (veya açılımı ile Yüksek Dinamik Aralıklı görüntüleme) artık hem Apple iPhone hem de Android telefonlarda yaygın bir kamera özelliğidir ve daha iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı olabilir. Eğer HDR nasıl kullanılır konusuna hakim değilseniz malesef ortaya oldukça kötü fotoğraflar çıkabilir 🙂
Aşağıda, bir okuyucumuzun özel mesaj ile sorduğu sorunu yanıtlıyor ve HDR’yi fotoğraf repertuarınıza nasıl ve ne zaman dahil edeceğiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için detaylandırıyoruz;
Kameralı telefonumda “HDR” ayarı var, fakat ne işe yaradığından tam emin değilim. Resimlerimin daha iyi görünmesi gerekiyordu, ancak kullandığımda bazen resimlerim bulanık veya soluk çıkıyor! Yanlış bir şey mi yapıyorum?
Sayın takipçimiz HDR , Yüksek Dinamik Aralıklı görüntüleme anlamına gelir ve birkaç yıl önce iPhone ve bazı Android cihazlar gibi kameralı telefonlara tanıtılan eski bir fotoğraf uygulamasıdır. Doğru yoldasınız: resimlerinizin daha iyi görünmesi gerekiyor, ancak ne zaman kullandığınıza bağlı. HDR’nin nasıl çalıştığına ve ne zaman açmanız gerektiğine ve açmamanıza ilişkin hızlı bir giriş yaparak bu konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim.
HDR nasıl çalışır ?
HDR, adından da anlaşılacağı gibi, fotoğraflara daha fazla “dinamik aralık” eklemeyi amaçlayan bir yöntemdir, burada dinamik aralık bir fotoğraftaki ışığın karanlığa oranıdır. Sadece bir fotoğraf çekmek yerine, HDR farklı pozlamalarda çekilen üç fotoğraf kullanır. Daha sonra bu üç görüntüyü bir araya getirmek ve her fotoğrafın en iyi kısımlarını vurgulamak için görüntü düzenleme yazılımını kullanabilirsiniz. Akıllı telefonlarda HDR söz konusu olduğunda, telefonunuz tüm işi sizin için yapar siz sadece fotoğrafınızı çekin ve sonucu gözlemleyin.
HDR modunu açtığınızda, telefonunuzun fotoğraf çekmesi biraz daha uzun sürer. Aslında sadece bir fotoğraf yerine üç fotoğraf çekiyor olması bu işi geciktiriyor. Örnek HDR resim için için yukarıdaki görsele bakın. Altta yer alan 3 fotoğraf telefonun çektiği ve üstteki büyük fotoğraf ile HDR sonrasındaki sonuç.
HDR’yi ne zaman kullanmalısınız ?
Söylediğimiz gibi HDR, özellikle belirli durumlarda daha iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. HDR kullanmayı denemeniz gereken yerleri listeleyecek olursak;
- Manzaralar: Büyük manzara fotoğrafları genellikle gökyüzü ve kara arasında çok fazla kontrast içerir, bu da kameranızın tek bir fotoğrafta ele alınması zordur. HDR ile, araziyi çok karanlık göstermeden gökyüzünün ayrıntılarını yakalayabilirsiniz.
- Güneş ışığında portreler: Hepimiz aydınlatmanın iyi bir fotoğrafın en önemli yönlerinden biri olduğunu biliyoruz, ancak sert güneş ışığı gibi birinin yüzündeki çok fazla ışık koyu gölgelere, parlak parlamaya ve diğer yanıcı özelliklere neden olabilir. HDR hepsini bile halledebilir ve öznenin daha iyi görünmesini sağlayabilir.
- Düşük ışıkta ve arkadan aydınlatılmış sahneler (yukarıya bakın): Fotoğrafınız biraz fazla karanlık görünüyorsa bu genellikle sahnenizde çok fazla arka ışık varsa oluşur HDR, fotoğrafınızın iyi aydınlatılmış kısımlarını temizlemeden ön planı aydınlatabilir.
HDR’yi ne zaman kullanmamalısınız ?
Yukarıda ki soruda olduğu gibi bazen HDR resimlerinizi daha da kötüleştirir. HDR’nin göz ardı edilmesinin daha iyi olduğu bazı durumlar şunlardır;
- Hareketli fotoğraflar (yukarıya bakın): Hedeflerinizden herhangi biri hareket ediyorsa (veya hareket edebiliyorsa) HDR, bulanık fotoğraf olasılığını artırır. Unutmayın, HDR üç resim çeker, bu nedenle konunuz ilk ve ikinci çekim arasında hareket ederse, son resminiz çok iyi görünmez.
- Yüksek kontrastlı sahneler : Bazı fotoğraflar, vurgulamak istediğiniz karanlık bir gölgeniz veya silüetiniz varsa, fotoğrafın karanlık ve açık kısımları arasındaki keskin kontrastla daha iyi görünür. HDR bunu daha az yoğun hale getirecek ve daha az ilginç bir fotoğraf elde edecektir.
- Canlı renkler : Sahneniz çok karanlık veya çok açıksa, HDR renklerin bir kısmını geri getirebilir. Ancak, zaten çok canlı olan renklerle uğraşıyorsanız, HDR bunları kapatabilir.
Neyse ki günümüzde çoğu HDR kameralı cep telefonu size iki görüntü verecektir: biri HDR kapalı, diğeri açık. Bu, HDR’yi her zaman bir çekim yapabileceğiniz ve karşılaştırmayı tamamen kapatmadan önce neye benzediğini görebileceğiniz anlamına gelir (fotoğraf çekmenin fazladan birkaç saniyesinde oturup zamanınız olduğu sürece).
Bu yönergeler size yardımcı olacaktır, ancak birkaç fotoğraf çekip daha sonra bakmaktan korkmayın. Birkaç denemede mantığını anladıktan sonra HDR daha iyi fotoğraflar çekmek için harika bir araç olabilir.
İçindekiler