Süper AMOLED Ekran Nedir?

Super AMOLED Ekran
0

Süper AMOLED Ekran Nedir?

Süper AMOLED ekran, birçok elektronik cihazda kullanılan bir ekran teknolojisidir. Adında geçen ‘süper’ sözcüğü ise, daha az gelişmiş olan eski sürümlerinden ayırt edilmesi için kullanılmaktadır. Özellikle akıllı telefon satın almak isteyen kişiler, bu özelliğe dikkat etmelidir. Aynı zamanda bu ekranlar, akıllı saat, tablet bilgisayar, televizyon ve dizüstü bilgisayarlarda da kullanılmaktadır. OLED teknolojisine dayanan AMOLED ekran, daha sonrasında Süper AMOLED ekran olarak piyasaya sürülmüştür. Diğer ekranların aksine, bu ekranlarda dokunmatik katman bulunmamaktadır. Bu sayede ekran daha ince olarak üretilmektedir. Ayrıca bu ekranlar, görüntü kalitesi için yüksek performanslar sağlamaktadır. Renklerin daha canlı görünmesine ve hareketli olan görüntülerin daha net görünmesine olanak tanıyan bu ekranlar, ekranın görünümünü de daha geniş yapmaktadır.
AMOLED ve Süper AMOLED Arasındaki Farklar
AMOLED ve Süper AMOLED ekranların teknolojileri aynıdır. Her iki ekranda da dokunma ve ışık sensörü bulunmaktadır. Ancak bu iki teknoloji birbirinden bazı yönlerden dolayı ayrılmaktadır. Bu fark ise, Süper AMOLED ekran teknolojisinin ışık ve dokunma sensörünün işleyişinin daha verimli olmasıdır. Aynı zamanda AMOLED ekranlar ile karşılaştırıldığında, Süper AMOLED ekranlar 5 kat daha keskin görüntüler sunmaktadır.

Süper AMOLED Ekranların Faydaları

Süper AMOLED ekranların en büyük faydası, cihazın daha ince olmasını sağlamasıdır. Bunun nedeni ise hem ekran hem de dokunma teknolojisinin aynı katmak üzerinde bulunmasıdır. Bir diğer faydası, daha yüksek kontrastın, gerçek ekran ve artı sayısallaştırıcı arasında hava boşluğu bırakmamasıdır. Böylelikle daha canlı görüntüler elde edilebilir. Bu ekranların daha az güç vermesi ise, diğer ekran teknolojilerine kıyasla daha az ısı üretmesine neden olur. Eski ekran teknolojileri ile karşılaştırıldığında, Süper AMOLED ekranına sahip olan telefonlarda, ekranlar dokunmaya daha duyarlı olmaktadır. Aynı şekilde daha yüksek yenileme hızı ile daha hızlı tepki sürelerine ulaşmayı da kolaylaştırmaktadır. Son olarak Süper AMOLED ekranlarının faydaları arasında, ışık yansımasını azaltmaları bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, açık havada ya da parlak ışıkta okumayı zorlaştıracak katmanların bulunmamasıdır.

Süper AMOLED Ekran Tipleri

Süper AMOLED Ekran Tipleri

Bazı teknolojik cihazların Süper AMOLED ekranlara sahip olabilmesi için özel ihtiyaçlar gerekmektedir. Bu açıdan Samsung markasının 1280 x 720 ya da daha yüksek çözünürlüklü cihazları, Süper AMOLED ekranlarının türlerinden biridir. Süper AMOLED ekran türü olan bir diğer ekran tipi ise, Motorola’nın ekranlarıdır. Bu ekranlardaki piksellerin keskinleştirilmesi adına PenTile teknolojisi kullanılmaktadır. Bu ekranların kullanıldığı telefonlar ise şu şekildedir:

  • Nokia N8
  • Nokia 808 PureView
  • Nokia 9
  • Samsung Galaxy S
  • Samsung Galaxy S4 Mini
  • Nokia Lumia 1020
Süper AMOLED Ekranların Olumlu ve Olumsuz Yanları

IPhone hariç neredeyse tüm teknolojik cihazlarda kullanılan Süper AMOLED ekranlar, pek çok olumlu yöne sahiptir. Bu açıdan ekranlarda ek bir katmanın olmaması, ekranın kalınlığını azaltmaktadır. Böylelikle ince bir ekran ile telefona sahip olunabilir. Bir diğer olumlu yanı ise, daha az ısı üretmeleridir. Bunun sonucundaysa daha az enerji tüketimi yapılmaktadır. Ekranların daha hassas olması ise, dokunma konusunda daha kolay bir algılamayı beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda, yenileme hızlarının daha yüksek olması ve ışık yansımalarındaki renk doygunluğu, diğer ekran tiplerinden daha iyidir. Siyah rengin kaliteli bir şekilde gösterildiği bu ekranların bir diğer özelliği ise geniş renk yelpazesi desteğini sunmasıdır. Öte yandan Süper AMOLED ekranlarının olumsuz özellikleri de vardır. Bunlardan ilki gereğinden fazla olacak şekilde doygun görüntülere ulaştırmasıdır. Aynı şekilde canlı renklerin görüntülenmesi durumunda pil ömrü daha kısa olmaktadır.

İçindekiler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.