Samsung Galaxy A51 İnceleme

samsung galaxy a51 inceleme
0

Galaxy A51, 2019 yılının son derece popüler olan telefonu A50’nin yerini alan Samsung’un en yeni orta sınıf telefonu. A50’ye göre çerçeveleri güncellenen daha modern bir tasarıma kavuşan ve kamerasında birkaç iyileştirme yapılan Samsung Galaxy A51, Türkiye’de 04.02.2020 itibariyle 2500 TL civarı fiyat etiketine sahip.

Şüphesiz 2020 yılnın en çok satan ve yine en popüler telefonları arasında yerini alacak olan A51’i 1 haftalık kullanımla test ettik ve sizlere gerçek kullanıcı deneyimlerimizi aktarmaya çalıştık.

Samsung Galaxy A51 Kutu İçeriği;

  • Galaxy A51 telefon
  • 15 Watt hızlı şarj cihazı
  • USB-C USB-A çevirici kablo
  • Kulak üstü kablolu kulaklık (3,5 mm bağlantı)
  • SIM kart soket açıcı
  • Kullanım klavuzu

Tasarım, Boyut ve Malzeme

A51 gerçekten güzel görünüyor fakat bu güzelliğin arkasında plastik bir kasa yer alıyor. Plastik olması her ne kadar birçok kişi için önemsiz olsada kırılma (kolay kolay da kırılacak değil tabi) ve kolayca çizilebilir olduğunu biliyoruz.

Telefona bakarken, sağ tarafta güç ve ses düğmeleri var, altta ise şarj etmek için USB-C bağlantı noktası ve kulaklık jakı bulacaksınız. Arka tarafında dörtlü kamera ve led flaş yer alırken ön tarafındaki tekli kamera A50’de ki çentiğe göre çok daha güzel görünüyor.

Renk seçenekleri arasında Siyah, Beyaz ve Pembe bulunuyor. Telefonun sıvı ve toza karşı koruma için özel bir IP derecelendirme korumasu yok bu nedenle telefonu suya düşürmemeye dikkat etmelisiniz.

Görüntü Kalitesi

Galaxy A51 gibi bir Samsung telefonu satın almak, endüstri lideri, güzel bir AMOLED ekrana sahip olacağınız anlamına gelir. A51’de ki 6.5 inçlik ekran 1080p çözünürlük destekliyor ve 20:9 en boy oranına sahip. Mükemmel keskin bir görüntü ve renk bakımından oldukça zengin olan A51’in görüş açıları iyi ve genel olarak görüntü net. Ekran ayrıca koruma için Gorilla Glass 3 ile kaplı.

A51 “Always-on” yani her zaman açık ekran seçeneğini de desteklemekte böylece telefona dokunmadan anında bildirimlerinizi görebiliyorsunuz. Bununla birlikte, bu özellik etkinleştirildiğinde pilin biraz daha hızlı tüketildiğini unutmamalısınız.

Galaxy A51 ekranındaki renklere ince ayar yapma seçeneğiniz de mevcut. Ayarlar> Ekran> Ekran Modu‘na girdiğinizde daha dengeli, tonlu renklere sahip olmak için”Doğal” ekran modu veya daha doygun ve göz kamaştırıcı renklere sahip olmak için”Canlı” mod arasında seçim yapabilirsiniz.

Parmak İzi Tarayıcısı

Ekranın altında optik bir parmak izi tarayıcısı bulunuyor. İşini çoğu zaman gerektiği gibi yapan bu okuyucunun kesinikle çok hızlı olduğunu söyleyemeyiz çünkü bastığınız an ile telefon kilidini açtığı an arasında hissedilebilir bir gecikme var.

Performans ve Testler

Galaxy A51’in kaputunun altında 6 GB RAM bulunuyor (4 GB modeli de var) bu bellek Samsung yapımı Exynos 9611 işlemci tarafından destekleniyor. A51’deki çip, Snapdragon’un 6 serisiyle karşılaştırılabilir orta menzilli bir çip ve deneyim,  Google Pixel 3a gibi bir telefonda olduğu kadar mükemmel ve hızlı değil.

Telefon zor görevlerde nadirde olsa kısa süreli yanıt vermeyebiliyor bu da malesef kullanıcı gözünden kaçmıyor.

Geekbench 5 tek çekirdek performansı;

Geekbench 5 çoklu çekirdek performansı;

Tüm bu donanımla birlikte Galaxy A51’de mükemmel olan 128 GB’lık bir depolama alanına sahipsiniz (64 GB modeli de mevcut). Ayrıca bu depolama alanı bana yetmez arttırmam gerekli derseniz microSD kart desteğide bulunuyor.

Arayüz: Android 10 ve One UI 2.0

Yazılım cephesinden bakacak olursak Samsung Galaxy A51 en yeni Android sürümü 10 ile birlikte geliyor ve bu işletim sistemine Samsung’un üst düzey cihazlarında da yer verdiği One UI arayüzü eşlik ediyor.

Fark edeceğiniz en büyük özellik yeni hareket navigasyonu. Ayarlar, Ekran ve Gezinme Çubuğu’na giderek hareket navigasyonuna geçebilirsiniz. Bu yeni gezinme ile ana ekrana gitmek için aşağıdan yukarıya doğru hızlıca kaydırın, alttan hızlıca kaydırın ve son uygulamalarınızı görüntülemek için bir anlığına basılı tutun ve bir adım geri gitmek için telefonun her iki tarafından da hızlıca kaydırın.

A51’de ki One UI, Galaxy S10 serisi gibi daha pahalı Samsung telefonlarda aldığınız arayüzle hemen hemen aynı.

Kamera: Fotoğraflar ve Videolar

Galaxy A51, 2019 serisi A50’ye göre kamera konusunda bazı yükseltmelere sahip. A51’de daha yüksek çözünürlüklü ana kamera var, bu sefer 48 megapiksel sensör, daha yüksek çözünürlüklü ultra geniş çekim yapabilirken aynı zamanda yepyeni bir makro kamera lensi cihaza eşlik ediyor. Ana kamera 4K’da video çekebilirken, ön kamera da A50’ye göre daha iyi, 32 megapiksel bir sensörle donatılmış ve 1080p video çekebilmekte.

A51’deki kamera özellikleri genel bakış:

  • 48MP ana kamera, f / 2.0 lens, 26mm, 1 / 2.0 “sensör, 0.8µm piksel ve faz algılama AF; artık 4K30 video kaydedebilir
  • 12MP ikincil, f / 2.2 lensli ultra geniş kamera, 13mm
  • 5MP f / 2.4 lens, 40mm özel makro kamera
  • F / 2.2 lensli 5MP ToF derinlik sensörü, 1 / 5.0 “sensör, 1.12µm piksel
  • Ön Kamera: 32 MP, f / 2.2, 26mm, 1 / 2.8 “sensör, 1080p video desteği ile 0.8µm piksel

Ana ve ultra geniş kameraları kullanırken renkler arasında küçük bir fark olduğunu aşağıdaki çekilen fotoğraflar ile görebilirsiniz ve ana kamerayı kullanırken çok daha fazla ayrıntı elde edebiliyorsunuz.

 Galaxy A51 Geniş Kamera
Galaxy A51 Geniş Kamera
Galaxy A51 Ana Kamera
Galaxy A51 Ana Kamera

Galaxy A51 aldığınızda aşağıda ki örneklerde olduğu gibi arka planı bulanıklaştırmak ve portre çekmek istediğinizde kullanışlı Canlı Odak moduna da sahipsiniz.

A51’de Telefoto lensiniz olmadığından ve kamera dijital kırpma uygulamadığından, Canlı Odak modu uzaktaki kişiler için iyi şekilde çalışmıyor. Birinin yüzünün fotoğrafını çekmek istiyorsanız malesef bu konuda zayıf kalacaktır. Bunu, kafamın orantısız göründüğü ve kesinlikle memnun kalmadığımız yukarıdaki üçüncü fotoğrafta görebilirsiniz.

Ön tarafta, iyi görünümlü selfie’ler çeken ve ayrıca 1080p videolar kaydedebilen 32 megapiksel bir kameranız var. Çerçeveye daha fazla kişi sığdırmak istiyorsanız selfileri geniş modda çekebilirsiniz veya resimdeki sadece sizseniz daha uygun bir yakınlaştırma moduna da sahip olabilirsiniz. İşte birkaç örnek;

Video Kalitesi

A51’deki en dikkat çekici yükseltme, cihazın arkasındaki ana kamerayı kullanarak saniyede 30 karede 4K video kaydetme özelliğidir; 2019 modeli A50 ise yalnızca maksimum 1080p çözünürlükte video kaydedebilmekteydi.

Bununla birlikte, Galaxy A51’deki 4K video, daha yüksek çözünürlüğe rağmen çok daha az ayrıntı elde ettiğiniz için daha yüksek telefonlardan 4K çekimlerle gerçekten karşılaştırılamaz.  Video kaydından sürekli otomatik odaklama yapmakta bu iyi bir iş gibi görünüyor ve odaklama için faz algılama pikselleri kullandığından odaklanmak oldukça hızlı.

Akılda tutulması gereken bir detayda, ana kamerayla video kaydetmeye başladıktan sonra ultra geniş moda geçmek imkansız. Ultra geniş ile video kaydedebilirsiniz, ancak kayda başlamadan önce seçmeniz gerekir ve daha sonra, kayıt düğmesine bastığınızda hiç yakınlaştırma yapamazsınız.

Genel olarak, A51’deki kamerayı video meraklıları için ideal hale getirmeyen birkaç sınırlama var, ancak telefonun uygun fiyatlı bir cihaz olduğunu aklınızda bulundurmanız gerekli.

Ses ve Hoparlör

A51, tek dipli bir hoparlöre sahip ve işini iyi yapıyor ancak şaşırtıcı bir performansta da değil.

Özellikle düşük frekanslarda ve basta ses kalitesi alt düzeyde. Çok daha iyi ses kaliteli telefonlar gördük tabi çoğu çok pahalı telefondan olduğu için A51 orta segmentin özelliklerini karşılıyor.

Ayrıca telefonda 3.5mm kulaklık jakı ve son zamanlarda çıkan telefonlarda neredyese göremediğimiz kutuda ücretsiz olarak verilen temel kulak üstü kulaklıktan yer alıyor.

Pil Ömrü ve Şarj

Galaxy A51, selefi A50 ile aynı kapasiteye sahip 4.000mAh pil ile geliyor ve pil ömrü gerçekten güzel.

Endişe duymadan tam bir gün kullandık, Her Zaman Açık ekran seçeneğini kullanmıyorsanız ve tabi telefona yapışıp kalmıyorsanız şarj cihazına bağlamadan bir buçuk gün hatta iki gün dayanabileceksiniz.

Ayrıca, A51’de beklenen pil ömrünü tam olarak belirleyebilmek için bir dizi pil testi yaptık.

Pil Testi Web’de Gezinme; (Dakika)

Pil Testi 3D Oyun; (Dakika)

Son pil testimiz olan 3D Oyun’da Fortnite, Call Of Duty ve PUBG Mobile gibi en zorlu mobil oyunları oynayarak bu sonuçları ortaya çıkarttık. Genel olarak, testlerimiz Galaxy A51’in pil ömrü açısından kesinlikle ortalamanın çok üzerinde olduğunu gösteriyor.

Ayrıca kutuda 15 watt’lık hızlı şarj cihazı da var, bu da boşalmış bir pili biraz daha hızlı doldurmanıza yardımcı olmakta.

Ne kadar hızlı şarj olduğunu soruyorsanız ? Aşağıya göz atabilirsiniz;

  • 15 dakikada:% 16 oranında
  • 30 dakikada:%31
  • 45 dakika:%47
  • 1 saat:%63
  • 1 saat 45 dakika:% 100 Tam Şarj oldu

Ne yazık ki, bu telefonda kablosuz şarj desteği bulunmuyor.

Sonuç ve Puan

Galaxy A50, geçen yıl orta segmentte inanılmaz bir değer sunarken dünyanın dört bir yanındaki milyonlarda satış rakamına ulaştı. Yeni Galaxy A51, halefi A50’ye göre çok fazla avantaj malesef sunmuyor.

Evet, güzel bir AMOLED ekranı ve çok iyi pil ömrü sunuyor tasarımı oldukça hoş plastik kasayı hiç önemsemiyoruz, ancak A51’in kameraları çok fazla gelişme sunmuyor kamerası iPhone 7’deki kamera ile eşdeğer.

Günün sonunda, Galaxy A51 fiyat performans dengesini sağlamayı başaran orta seviye bir telefon.

+Artıları;
  • Güzel AMOLED ekran
  • Uzun pil ömrü
  • Zarif ince tasarım
-Eksileri
  • Kamera vasat
  • Ara ara donmalar olabiliyor

İçindekiler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.