Xiaomi Mi Note 10 İnceleme
Xiaomi Mi Note 10, oldukça iyi ses ve özellikleri olan egzotik telefonlardan birisi. Telefonun özelliklerini kısaca listeleyecek olursak; 6,5 inç AMOLED ekran, hızlı şarj destekli 5230mAh pil, 128 GB depolama alanı ve arkasında dudak uçuklatan cinsten 108 megapikselli toplam 5 kamera tüm bu özelliklerin hepsi yaklaşık 4900 TL civarında. Xiaomi Mi Note 10‘a yaptığımız 1 haftalık testin ardından sonuçları sizlerle paylaşıyoruz. Telefon genel olarak güzel gözüksede kesinlikle bilmeniz gereken birkaç kusur var.
Kutu içeriği
- Şarj cihazı
- USB-C kablosu
- Siyah bir silikon kılıf
- Kullanım klavuzları
Tasarım ve görüntü kalitesi
İyi şeylerle başlayalım. Xiaomi Mi Note 10 tasarım anlamında iyi bir görünüme sahip ve bu sayede kullanısında güzel bir his bırakıyor. Telefonu elinize aldığınızda sağlık bir yapıya sahip olduğunu anlıyorsunuz. Cam yüzey ve metal çerçeveye sahip olan Mi Note 10’un tasarım anlamında tek rahatsız edici noktası, çıkıntılı kameraları bu çıkıntılar cebinizde çıkarma ve elinize aldığınızda farkedilebilir biçimde. Bu sorunu kutu içerisinde yer alan silikon kılıfı takarak bir nebze çözebilirsiniz.
Mi Note 10, kablosuz şarj ve suya dayanıklılık için IP derecesi gibi süslü özelliklere sahip değil, ancak TV ve klima gibi cihazları kontrol etmek için IR blaster desteği sunmakta. Ofisteki bilindik markaya sahip bir klimada sorunsuz çalıştı fakat daha az bilinen veya daha iyi anlatmak gerekirse çok bilinmeyen yerli marka klimada çalıştıramadık.
Ön tarafta, küçük bir çentiğin içinde yer alan 32 MP çentikte selfie kamerası ile muhteşem bir 6.5 inç AMOLED ekran var. Renkler harika ve 1080 x 2340 piksel çözünürlük oldukça yeterli. Ekran hassasiyeti kabul edilebilir derecede hızlı ve yine hızlı bir optik parmak izi tarayıcısı ekran üzerine yerleştirilmiştir. Ekran ile ilgili tek sıkıntı kavisli kenarları. Birçok insan bu kavisleri çok sevsede kullanım ve yazı yazma açısından çok pratik olmuyor.
Ekran ölçümleri ve kalitesi
Yazılım ve Performans
Android 9 Pie tabanlı yazılımla gelen Mi Note 10 hızlı ve cihazla oldukça uyumlu. İlk başta, telefonun herhangi bir görevi veya oyunu kolaylıkla açması nedeniyle üzerinde Snapdragon 855 yonga seti olduğunu düşündüm, ancak daha sonra orta menzilli Snapdragon 730G yongasının yer aldığınız fark ettim. Cihazın diğer önemli donanımları ise 6 GB RAM ve 128 GB depolama.
Xiaomi’nin özel arayüzü, ekran kaydedicisi, yüklediğiniz uygulamalar için bir virüs tarayıcı, tüm bildirimleri gizleyebilen ve oyununuzu kaydedebilen bir oyun modu gibi birçok yararlı özelliklerle Mi Note 10’da yer alıyor. Ancak bazı özellikler kullanışlı olmaktan ziyade çok kafa karıştırıcı. Örneğin, zaman zaman uygulama önbelleğini ve RAM’i temizlemek için kendi kendşne bir uygulama açılmakta. İnceleme sırasında bazı hatalarda dikkatimizi çekti örneğin, telefon görüşmesi yaparken ekran bazen kapanamıyor. 1 haftalık test sürecimde birkaç defa güncelleme aldım muhtemelen Xiaomi bu ufak sorunların üzerinde çalışıyordur.
Kullanıcı deneyiminin en sinir bozucu kısmı, bildirimlerin yönetilme şeklidir ve daha önce hiç Xiaomi cep telefonu kullanmayan biri için işler oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Temel olarak, yazılım kilit ekranında belirli bildirimlere izin verir ancak diğerlerini kısıtlar. Gösterilmeyenler yalnızca açılır bildirim panelinde görünür, bu nedenle yeni olanları aktif olarak kontrol etmedikçe büyük olasılıkla onları göremeyeceksiniz. Ayrıca, telefonun kilidinin açılması, kilit ekranından TÜM beklemede olan bildirimleri siler ve üstteki durum çubuğunda kesinlikle hiçbir simge görünmez.
Tüm bu sofistike bildirim yönetiminin dağınıklığı gidermek ve dikkat dağıtıcı unsurları önlemek için uygulandığını düşünüyorum, ancak şahsen, geçen 1 hafta boyunca birkaç yeni metin ve e-postayı bu yüzden gözden kaçırdım. Telefonun titreşim motorunun zayıf olması bu konuda bana yardımcı olamadı.
Neyse ki, Mi Note 10’da bildirim ayarları menüsündeki seçenekler bildirim simgelerini geri getirmenize ve bildirimlerin kilit ekranında görünmesi için belirli uygulamaları beyaz listeye eklemenize olanak tanıyor.
Xiaomi Mi Note 10 Antutu Puanı
AnTuTu, CPU, GPU, RAM, G / Ç ve UX performansı dahil olmak üzere bir cihazın çeşitli yönlerini değerlendiren çok katmanlı, kapsamlı bir mobil karşılaştırma uygulamasıdır. Daha yüksek puan, genel olarak daha hızlı bir cihaz anlamına gelir.
Apple iPhone 11 Pro Max, OnePlus 7T ve Samsung Galaxy S10 ile karşılatırıldığında;
108 megapiksel kamera hayal kırıklığı
Xiaomi Mi Note 10’un satışlarını arttırabilecek en önemli unsurlardan birisi 108 MP’lik ana kamerası. Uzun lafın kısası, sahip olduğu megapikselleri rekor değere (108MP) sahip olmasına rağmen harika değil (Kamera 108 MP olunca haliyle beklenti fazla oluyor). Belirli durumlarda çok fazla ayrıntı yakalayabiliyor, ancak yakın mesafeden çekilen resimler berbat görünebiliyor.
Telefon, biri 2x, diğeri 5x zoom olmak üzere iki telefoto kamera ile birlikte geliyor. Birincisi portreler için idealken ikincisi yakınlaştırmada mükemmel oran sağlıyor. Mi Note 10’un kamerasında takdir edebileceğim en büyük şey bu iki telefoto kamera. Cihazda yer alan süper geniş açılı kamera da oldukça kullanışlı ve yakın çekimler için otomatik odaklama özelliğine sahip. Yakın çekimlerden bahsetmişken, kameradan 2 santimetre kadar yakın nesnelere odaklanabilen makro lensli beşinci, 2MP bir kamera daha var. Pratikte, ihtiyaç duyma olasılığınız daha düşük olan kameradır ve fotoğraf kalitesi ile bu 5. kameras sizi şaşırtmayacaktır. Yine de, bu kadar yakından çekim yapmayı denemek eğlenceli!
Xiaomi Mi Note 10 ile çekilen fotoğraflar
Pil Ömrü
Pil ömrü konusunda gerçekten rahat bir ohh çekebiliriz Mi Note 10’un pil ömrü çok iyi. Pil ömrünü hiçbir şekilde korumaya çalışmadan ortalama iki gün gitmekte. 5230 mAh kapasiteli pili göz önüne aldığımızda bizim için hiçte şaşırtıcı olmadı.
Telefonun rakipleriyle arasında pil farkını ölçmek için Youtube üzerinde aynı oynatma listesini iPhone 11 Pro Max ve Galaxy Note 10 üzerinde 200 nit parlaklıkta açtık. Mi Note 10, 11 saat kesintisiz video oynatırken diğer telefonlar 8/9 saattte pili tüketti.
Pilin büyük kapasitesi göz önüne alındığında şarj işlemi oldukça hızlı. Kutu içerisinden çıkan 30W şarj cihazı yaklaşık bir buçuk saatte telefonu tam olarak şarj etti.
Sonuç
Her şey göz önüne aldığımızda, Xiaomi Mi Note 10 kötü bir telefon değil. Sağlam pil ömrü rakiplerine göre makul fiyatı ve görüntü kalitesi oldukça iyi bir telefon. Farklı bir markadan Xiomi’ye geçiyorsanız cihaz beklediğinizin aksine yazılımsan davranışlar gösterebilir (yukarıda bazı hatalardan bahsetmiştik).
Bütçeniz yeterliyse Mi Note 10 yeni nesil bir telefondan bekleyebileceğiniz herşeyi sorunsuz bir şekilde size sağlayacaktır.
+ Artıları
- Uzun pil ömrü
- Çok iyi ekran kalitesi
- Çok yönlü kamera seti
- Hızlı ve duyarlı
- 108MP kamera ayrıntılı çekimler yapabiliyor
– Eksileri
- 108MP Kamera yavaş ve kusurlu
- Kafa karıştırıcı bildirimler
- Zayıf titreşim motoru
- Kavisli ekran yazarken rahatsız edici olabiliyor
İçindekiler